GÜZELLİK HİZMETLERİ ALANI
ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI
Mesleki ve teknik eğitim alan programları, bireyleri iş hayatına hazırlamak amacıyla tasarlanmış olup iş gücü piyasası ihtiyaçları ve iş analizi yaklaşımını esas alır. Bu yaklaşımda meslekler analiz edilerek meslek profili tanımlanır ve meslek elemanının yapması gereken iş/görev ve işlemler belirlenir. Öğretim programı, söz konusu iş ve işlemleri yerine getirebilmek için sahip olunması gereken bilgi, beceri, tutum ve tavırları kazandırmayı ders, iş ve uygulama faaliyetleri yoluyla ortaya koyarken eğitim etkinlikleri bu çerçeveye uygun olarak bireyleri iş hayatına hazırlayacak şekilde planlanır. Öğretim programı; eğitsel etkinliklerin hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesini içeren detaylı bir plandır. Bu plan dahilinde; sektör beklentilerine cevap veren, ulusal ve uluslararası bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip; mesleki gelişmeleri takip eden yenilikleri geliştiren ve uygulayabilen meslek elemanları yetiştirmektir.
Okulumuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'nde belirlenmiş olan yetkinlikler öğrencilerimize kazandırılması hedeflenmektedir.
Bunlar;
- Anadilde iletişim
- Yabancı dillerde iletişim
- Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler
- Dijital yetkinlik
- Öğrenmeyi öğrenme
- Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler
- İnisiyatif alma ve girişimcilik
- Kültürel farkındalık ve ifade
Güzellik Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
1. Güzellik Hizmetleri dalı yer almaktadır.
Bu doğrultuda Güzellik Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenciye;
- Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiğive ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınaimülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine uygun kişisel hijyen, salon hazırlığı/hijyeni, müşteri karşılama/uğurlama, satış hizmetleri, cilt ve saç bakımı,
- Kemik, eklem, kaslar ve vücut sistemlerinin yapı ve işlevlerini ayırt etme
ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Güzellik Hizmetleri Dalında;
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda hijyen kurallarına uyarak kozmetik ürünlerin tedarik ve uygulaması, cilt bakımı ile el bakımı,
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak temel makyaj uygulamaları,
- Temel çizim ve renklendirme tekniklerini kullanarak mesleki resim uygulamaları yapma,
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak özel cilt bakımı tekniklerini uygulama, derma-roller ve lazer uygulamalarında sağlık personeline yardımcı olma, vücut bakımı ile ayak bakımı,
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine uygun İleri makyaj ile epilasyon ve depilasyon uygulamaları,
- Müşteri özelliklerini ve müşteri ile sağlıklı iletişim ilkelerini açıklama ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ
Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
BELGELENDİRME
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
BAŞARILMASI ZORUNLU(*) MESLEK DERSLERİ TABLOSU
DERSLER
ORTAK DERSLER:
Ortak dersler; her öğrencinin ortaöğretim kurumunu bitirinceye kadar aldığı, asgari ortak bir genel kültür veren, toplum sorunlarına duyarlı olma, yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmayı amaçlayan ve öğrenciyi yükseköğretim programlarına hazırlayan derslerdir.
MESLEK DERSLERİ:
Meslek dersleri, öğrenciyi hedeflediği yükseköğretim programlarına ve/veya mesleğe, iş alanlarına yönelten ve bu yönde gelişmesini sağlayan derslerdir.
ÖĞRENCİLERİMİZİ SINIFLAR BAZINDA GÖRECEĞİ DERSLER :
İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM:
Öğrenciler eğitimini aldığı dalda faaliyet gösteren bir işletmede Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre işletmelerde mesleki eğitimini yapar. İşletmelerde mesleki eğitiminin ders içeriği, bölgesel ihtiyaçlar, işletmenin faaliyet gösterdiği meslek alanını da dikkate alarak okuldaki koordinatör öğretmenler, alan öğretmenleri ve işletme yetkililerince belirlenir. İşletmelerde mesleki eğitim yapılmayan program türlerinde öğrenciler, ilgili mevzuat doğrultusunda staj yaparlar.
YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI (2023 YKS KILAVUZUNA GÖRE HAZIRLANMIŞTIR.)